I hjertet av den norske fjellheimen og landsbygda står skigarden som et symbol på tradisjonell håndverkskunst og kulturell arv. Denne tidløse gjerdeformen, som har røtter flere hundre år tilbake i norsk historie, er ikke bare praktisk for å gjerde inn eiendommer, men også et estetisk element som komplementerer det naturlige landskapet.

Hva er en Skigard?

En skigard er et tradisjonelt norsk gjerde satt opp med staur som er plassert i jorden og forbundet med horisontale skier. Disse skiene blir bundet sammen med naturlige materialer som kvist eller holdbarer alternativer som ståltråd for økt holdbarhet. Det som skiller skigarden fra andre gjerder, er dens evne til å smelte sammen med det naturlige landskapet, samtidig som den gir et robust vern mot elementene og inntrengere. For å lage skiene benyttes en skigardkløyver, som ved hjelp av hydraulikk kløyver de 3 meter lange tømmerstokkene på langs.

Vi kløyver 3 meter lange tømmerstokker av gran med en hydraulisk skigardkløyver. Produksjonen skjer ved vår fabrikk i Nesbyen, og alt tømmeret kommer fra lokale skoger.

Fordelene med Skigard

  • Estetisk Appell: Skigarden tilfører et rustikt og autentisk preg til ethvert landskap, enten det er ved en hytte, langs en vei, eller som en del av et gårdsbruk.
  • Holdbarhet: Når den er riktig satt opp og vedlikeholdt, kan en skigard vare i mange år, takket være dens konstruksjon og materialvalg.
  • Miljøvennlig: Skigarder bruker naturlige og ofte lokalt hentede materialer, som gjør dem til et bærekraftig valg for gjerding.
  • Fleksibilitet: Denne gjerdeformen kan tilpasses ulike landskap og behov, fra flate åkre til kupert terreng.
Spett og stolpedriver må brukes for at stauren skal stå gjennom skiftende vær

Slik setter du opp en skigard

Materialvalg: Det første steget i å bygge en skigard er å velge riktige materialer. Tradisjonelt brukes tre som er hardført og tåler vær og vind, som furu eller gran. Nesbyen Hytteservice benytter kun norsk trevirke, både impregnert staur og saktevokst granstaur er hentet fra norske skoger.

Forberedelser: Sjekk gjerderegler hos din lokale kommune. Dette finner du ofte på kommunenes hjemmesider. Det er viktig å planlegge plasseringen av skigarden nøye. Markering av hvor staurer skal plasseres, sikrer en jevn og pen skigard som følger landskapet.

Konstruksjon: Å sette opp en skigard krever tålmodighet og presisjon. Staurer må festes solid i bakken, og skiene estes deretter til staurer ved hjelp av kvist/sveg eller ståltråd.

Vedlikehold: Regelmessig vedlikehold er nødvendig for å bevare skigardens levetid og utseende. Dette kan inkludere etterstramming av ståltråd og erstatning av eventuelle råtne staurer eller skier

Moderne Bruk

I dag blir skigarden valgt av mange som en måte å bevare en del av den norske kulturarven, samtidig som de gjerder inn sine eiendommer på en måte som er i harmoni med naturen. Skigardens popularitet i hyttefelt og på landsbygda vitner om dens vedvarende appell i en tid hvor bærekraft og tradisjon blir stadig mer verdsatt.

Avslutning

Skigardens renessanse er et bevis på at tradisjonelle håndverksmetoder fortsatt har en plass i det moderne landskapet. Det er en hyllest til håndverk, natur, og norsk kulturarv, og en påminnelse om at noen tradisjoner er verdt å bevare for fremtidige generasjoner. Har du lyst til å få realisert din skigard i år, kan du lese mer her. Kanskje ønsker du å prøve å sette opp din egen skigard. Da kan du kjøpe alt du trenger hos oss.

kjøreport nesbyen
Gjør skigarden komplett med en kjøreport
Hvor mye koster en skigard

En skigard prises vanligvis ut fra løpemeter. I dag ligger en skigard med impregnert staur og ståltråd et sted mellom 450-500,- + mva. Sjekk hjemmesiden for oppdaterte priser

Hva er en skigard?

En skigard er et tradisjonelt norsk gjerde laget av trestaur og horisontale skier som sammen skaper en robust og estetisk inngjerding av et område. Den er kjent for sin naturlige utforming og langvarige holdbarhet i det norske landskapet.

Hvorfor velge skigard fremfor andre gjerder?

Skigarder tilbyr en unik kombinasjon av estetikk, tradisjon, og holdbarhet. De er spesielt verdsatt for deres evne til å smelte harmonisk sammen med det naturlige landskapet, samtidig som de benytter bærekraftige og miljøvennlige materialer.

Hvilke materialer trengs for å bygge en skigard?

For å bygge en skigard trenger du primært staur og kløyvde skier. Materialene bør være hardføre og tåle norsk klima, som for eksempel furu eller gran. I tillegg trenger du ståltråd eller kvist for å binde skigarden sammen. Du får kjøpt alt du trenger via produsent

Hvilke verktøy trenger jeg for å sette opp en skigard?

Du trenger ikke mye verktøy for å sette opp en skigard. Det du trenger er en tråd for å rette fine linjer på skigarden. Et spett for å lage hull til stauren. Stolpedriver: for å få stauren ned i jorda. En sag, gjerne motorsag for å kappe skiene til ønsket lengde.